Η TTIP είναι η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συμφωνία. Σκοπός της είναι να άρει τα εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Με την βασική αρχή της δεν έχω θέμα, υπάρχουν όμως κάποια προβλήματα:
- Γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες.
- Ότι ενημέρωση έχουμε είναι από διαρροές εγγράφων και όχι επίσημα.
- Δεν έχουν ενημέρωση ούτε οι Ευρωβουλευτές που θα κληθούν να την κρίνουν, οπότε δεν έχουν ούτε επιρροή πάνω της.
- Τα πλεονεκτήματα που μας λένε ότι θα έχει είναι σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια και αριθμούς.
Ας δούμε όμως τα πλεονεκτήματα που μας λένε:
Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι η ανάπτυξη κατά 0,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια). Όμως αν κάποιος δει προσεκτικά θα παρατηρήσει ότι μιλάνε για μία περίοδο 10 ετών από την έναρξη της συμφωνίας! Αυτό σημαίνει ανάπτυξη μικρότερη από 0,05% κατά μέσο όρο ανά έτος! Για τόσο μεγάλη συμφωνία όπως μας λένε ότι είναι, αυτό το “αισιόδοξο” φαντάζει ελάχιστο!
Άλλο πλεονέκτημα είναι ότι εκτιμούν πως θα δημιουργηθούν στα επόμενα 10 χρόνια 400.000 θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λίγο περισσότερες στις Η.Π.Α.. Πάλι πολύ μικρό νούμερο ειδικά για αισιόδοξο σενάριο. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η αντίστοιχη συμφωνία των Η.Π.Α. με τον Καναδά και το Μεξικό, η NAFTA κόστισε στις Η.Π.Α. γύρω στις 700.000 θέσεις εργασίας αντί για τις 200.000 που υποσχόταν, καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ίσως μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη το κόστος εργασίας της Ε.Ε. ένα από τα δύο θα συμβεί. Ή θα πέσουν δραματικά οι μισθοί στην Ε.Ε. και τα εργασιακά δικαιώματα για να δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις ή θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα μεταφερθούν στην φθηνότερη Αμερική. Και τα δύο σημαίνουν φυσικά μικρότερη ανάπτυξη και όχι μεγαλύτερη.
Πως υπολογίζονται όμως αυτά τα πλεονεκτήματα; Μόνο από την κατάργηση των δασμών; Γιατί με αυτή την κατάργηση δεν διαφωνώ καθώς θα ρίξει το κόστος των προϊόντων που εξάγουμε και εισάγουμε. Όχι όμως. Τα πλεονεκτήματα αυτά υπολογίζονται από τα υπόλοιπα “εμπόδια” που είναι οι διαφορές των δύο ενώσεων σε κανονισμούς.
Αυτή τη στιγμή ισχύουν νομοθεσίες που διακρίνουν ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές και μη επιχειρήσεις στην Ευρώπη και Αμερικανικές και μη επιχειρήσεις στις Η.Π.Α.. Και εδώ μπαίνει η ISDS (Επίλυση Διαφορών Κράτους-Επενδυτών). Υποτίθεται ότι αυτό το κομμάτι της διεθνούς νομοθεσίες επιτρέπει σε εταιρίες να λύνουν τις διαφορές τους μέσω ενός διεθνούς ανεξάρτητου Δικαστηρίου για περιπτώσεις τέτοιων διακρίσεων.
Όμως η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική και επικίνδυνη παρά το ότι οι διαμεσολαβητές προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν ισχύει. Η ISDS επιτρέπει σε εταιρίες να μηνύουν κράτη για μελλοντικά διαφυγόντα κέρδη από κανονισμούς αυτών των κρατών. Για παράδειγμα η Philip Morris μήνυσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας (TPP – ISDS) όταν η δεύτερη ξεκίνησε να περάσει κανονισμούς για την εμφάνιση των πακέτων τσιγάρων με σκοπό την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Αυτός ο κανονισμός δεν ίσχυε μόνο για τις ξένες εταιρίες, αλλά για όλες. Παρ’ όλ’ αυτά, η μήνυση έγινε με αιτιολογία τα διαφυγόντα κέρδη από την δύσκολη αναγνώριση του brand name της Philip Morris. Ο νόμος βέβαια αυτός πέρασε, αλλά η Αυστραλία τώρα είναι υπόλογη σε τρίτους για φανταστικά κέρδη!
Ποια είναι λοιπόν η χρησιμότητα της ISDS εδώ; Μόνο στο να εκβιάσει κυβερνήσεις ώστε να αλλάξουν ή να μην περάσουν νόμους όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν για την προστασία των πολιτών τους. Στην ουσία οι επενδύσεις και το χρήμα είναι πάνω από τα δικαιώματα των πολιτών και των κυβερνήσεών τους! Απαράδεκτο.
Μάλιστα για να μην πει κανείς ότι δεν υπάρχει λύση, θα αρκούσε να συμπεριληφθεί στην συμφωνία η μη διάκριση από νομοθεσία ανάμεσα σε εταιρίες εγχώριες και μη. Αυτό θα γινόταν δεκτό από όλους. Όχι όμως η ISDS.
Από διαρροές επίσης γνωρίζουμε ότι στην TTIP προσπαθούν να εισάγουν όρους που θα κάνουν δύσκολη την ανάπτυξη τοπικής οικονομίας, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα και άνισες ευκαιρίες σε εταιρίες που έχουν την δυνατότητα να δρουν σε μεγάλες κλίμακες.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γιατί η ομάδα της Ευρωπαϊκής Βουλής στην οποία είμαστε και εμείς οι Πειρατές εναντιώνονται στην TTIP εδώ: 30 λόγοι για τους οποίους οι The Greens/EFA αντιτίθενται στην ΤΤΙΡ
Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί έτσι η διαδικασία για την TTIP. Θα πρέπει ότι έγγραφα ανταλλάσσονται να γίνονται δημόσιο κτήμα για να γνωρίζουμε και εμείς και οι αντιπρόσωποί μας τι πραγματικά συμβαίνει.
Το πρώτο πράγμα που ζητάμε είναι η διαφάνεια και όχι απλά κάποιες γενικές διαβεβαιώσεις του υπεύθυνου επιτρόπου Karel De Guht με χαμόγελα και απαξίωση προς όσους κοιτάνε με σκεπτικισμό την δουλειά του.
Leave a Reply